ADA Depot Too - A Forum To Support Users of ADA Amplification Gear

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Temp "Time Format" issue Fix in Discussions

Pages: [1]   Go Down

Author Topic: ADA Microtube - "protect" problem  (Read 6717 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

omivai

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 3
    • View Profile
ADA Microtube - "protect" problem
« on: Time Format »

Hi everyone, i have an ADA Microtube that goes into protection mode for several minutes, then powers up , and sometimes not.

Does anyone here have an idea on what could be the issue?

THANKS!
Logged

Dante

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1248
  • Nothing more uncommon than common sense
    • View Profile
    • The Best Cover Band In Sacramento
Re: ADA Microtube - "protect" problem
« Reply #1 on: Time Format »

Hi Omivai, Welcome to the Depot!

I don't know which Microtube you're using, but my MT200 does take a bit to fire up sometimes. Other times, it's like 5 seconds and BAM, it's on. There were many discussions on the old forum about how to rectify the issue, I'm sure a tech-oriented member will chime in with suggestions.

Be patient, the forum is still pretty new - it's still all shiny and smells kinda funny. Gotta break it in a bit
Logged
ADA Gear: MP-1 Classic | MP-2 | MicroTube 200 | MicroFet | MXC

omivai

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: ADA Microtube - "protect" problem
« Reply #2 on: Time Format »

Thanks Dante, mine is a MT200 to.
Logged

Kim

  • Bringer of Doom
  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 589
  • Circle in the night, a fire within.
    • View Profile
    • Ov Moros
Re: ADA Microtube - "protect" problem
« Reply #3 on: Time Format »

My MT200 takes a little more than one whole minute before coming out of Protect.  I can get it a bit sooner by shining a flashlight into the front vents. 

In "light" of this, see if it comes on sooner when the unit is out of the rack and the top lid is off.   
Logged
RIG OF FIRE:  ADA MP-2, Rocktron Xpression, Peavey Classic 60/60, Gator GPB-BAK-1 pedalboard, Korg DTR1000, Rolls MidiBuddy, Morley Tremonti wah, Saturnworks buffered splitter.
Mellotron/organ section:  EHX Mel9, EHX C9, EHX Soul Food, Boss LS-2, Morley Volume, Crate Powerblock.
Pair of 4x12 cabs:  each custom wired for both 2x12 guitar and 2x12 Mel9. UPDATED DIAGRAMS
HOME/STUDIO/COMBOS/STUFF:  ADA Quad Tube 150m, Crate G60XL, Saturnworks Saturn Fuzz, Boss CS-3.
GUITARS:  Jackson KE3-DiMarzio Breed/PAF Pro, Jackson KE3-DiMarzio Breed/PAF Pro, Silvertone P-bass, '70s Gretsch Dorado acoustic.

El Chiguete

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 671
    • View Profile
Re: ADA Microtube - "protect" problem
« Reply #4 on: Time Format »

What is ¨protect¨, mode?
Logged
Before you see the light, you must die!!!

'87 Kramer Stagemaster Custom
'81 Kramer Pacer Standard
custom made Les Paul
ADA MP1
Rane MPE 28
Lexicon MPX-G2
Epiphone Valve Jr. moded!!!

AFFA
Support Your Local 81

Dante

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1248
  • Nothing more uncommon than common sense
    • View Profile
    • The Best Cover Band In Sacramento
Re: ADA Microtube - "protect" problem
« Reply #5 on: Time Format »

Protect Mode = When you first turn the amp on, it's in Protect Mode. A light is on while in Protect Mode, and no sound comes out until the amp is 'ready' at which time the light is extinguished and the amp fires up.

It can be a by trying to sit there and wait...and wait...and wait.....for that damn thing to fire up. Just be patient and it eventually will.
Logged
ADA Gear: MP-1 Classic | MP-2 | MicroTube 200 | MicroFet | MXC

El Chiguete

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 671
    • View Profile
Re: ADA Microtube - "protect" problem
« Reply #6 on: Time Format »

Ohh well then the MicroTube 100 doesnt have that light. It has independent Power and StandBy switches.
Logged
Before you see the light, you must die!!!

'87 Kramer Stagemaster Custom
'81 Kramer Pacer Standard
custom made Les Paul
ADA MP1
Rane MPE 28
Lexicon MPX-G2
Epiphone Valve Jr. moded!!!

AFFA
Support Your Local 81

Sparker

  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 98
    • View Profile
Re: ADA Microtube - "protect" problem
« Reply #7 on: Time Format »

Hi Guys, and hope you all had (or still having)  :homer: a Merry Christmas.

I think when the MT200 PSU startup thing was discussed some time ago, the neon inside the box, NE1 (a NE-2H type) was thought of as a suspect. This neon acts as an under-voltage protection for the PSU chip when the amp is switched on, when the neon strikes on the PSU chip is brought out of shutdown. The neons can degrade over time and the strike voltage can change, also they can show sensitivity to light - so shinning a torch in the case may not seem so strange. Not sure where the neon is inside the box, but you could confirm the problem by looking at the shutdown pin of the PSU chip when you switch the amp on. Covers off, multi-meter needed, high voltages present so leave it to a tech if you don't fancy getting your hands dirty. Or, just swap it for a new one and see what happens.

Hope this helps

Mike
Logged
ADA Gear: MP-1 Tube Board

MarshallJMP

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 3434
    • View Profile
    • marshalljmpmodshop.net
Re: ADA Microtube - "protect" problem
« Reply #8 on: Time Format »

Only the MT200 has the protect  led.This is because it's the only ADA amp that has a switching power supply.Like sparker said,change the neon bulb and the problem will usually be solved.Let me know if you can't find one,i have a few lying around.
Logged

Dante

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 1248
  • Nothing more uncommon than common sense
    • View Profile
    • The Best Cover Band In Sacramento
Re: ADA Microtube - "protect" problem
« Reply #9 on: Time Format »

I had no idea that bulb was in there, and I thought Kim was making up stuff (as he is known to do) when he said it would come on with a flashlight! Go figure...
Logged
ADA Gear: MP-1 Classic | MP-2 | MicroTube 200 | MicroFet | MXC

omivai

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: ADA Microtube - "protect" problem
« Reply #10 on: Time Format »

Thanks to everyone and specially to Sparker!!!! it was the Neon bulb!! I replaced it and it started up inmediatly, and all for one argentine pesos!
Thanks a lot, and sorry for my english.

 :thumb-up:
Logged

Sparker

  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 98
    • View Profile
Re: ADA Microtube - "protect" problem
« Reply #11 on: Time Format »

Hey, no problem, good you got it sorted. Don't forget it's all team effort here!! If it wasn't for Kim and the problem with his little flashlight, I would never have remembered.  >:D
Logged
ADA Gear: MP-1 Tube Board

frehley6986

  • Newbie
  • *
  • Offline Offline
  • Posts: 1
    • View Profile
Re: ADA Microtube - "protect" problem
« Reply #12 on: Time Format »

Thanks to everyone and specially to Sparker!!!! it was the Neon bulb!! I replaced it and it started up inmediatly, and all for one argentine pesos!
Thanks a lot, and sorry for my english.

 :thumb-up:

Hi
Can you tell me where to get a neon bulb for the 200? I have about a 9 minute protect mode on power up.
I thought it was a capacitor or two. Never heard of the neon bulb.
Thanks in advance
Logged

rnolan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 4343
    • View Profile
Re: ADA Microtube - "protect" problem
« Reply #13 on: Time Format »

If you search posts for neon bulb  (or just neon) there's a post which has what you need IIRC
Logged
Studio Rig: MP2/MB1 > Eurorack UB2442FX-Pro > TC M-One XL > Behringer Truths (with Truth Sub) / QUAD ESL 63s
Live Rig: MP2/MB1 > Alesis Quadverb > Alesis Midiverb 4 > Yamaha AM802 > B200s/Carvin TS100/DCM200L > ADA Split Stacks/Mesa P112s

MarshallJMP

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 3434
    • View Profile
    • marshalljmpmodshop.net
Re: ADA Microtube - "protect" problem
« Reply #14 on: Time Format »

Thanks to everyone and specially to Sparker!!!! it was the Neon bulb!! I replaced it and it started up inmediatly, and all for one argentine pesos!
Thanks a lot, and sorry for my english.

 :thumb-up:

Hi
Can you tell me where to get a neon bulb for the 200? I have about a 9 minute protect mode on power up.
I thought it was a capacitor or two. Never heard of the neon bulb.
Thanks in advance

Were are you from?
Logged
Pages: [1]   Go Up