ADA Depot Too - A Forum To Support Users of ADA Amplification Gear

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Board added for "Routing & Patching" in Lets Get Technical

Pages: [1] 2 3 ... 6   Go Down

Author Topic: Chorus issues.  (Read 17507 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Richie_B

  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 67
Chorus issues.
« on: Time Format »

Hey guys, Due to work I've been kept busy. Alrighty... a little while back I was having a few issues regarding drops in volume. I do think that's either the guitar lead or jack. The issue that is really bugging me is the chorus or lack there of.

I notice that on chorus patches it either sounds like it clips or there is no effect at all. An example would be 26 Sparkling Chorus where it just sounds completely clean. On 6 Clean with Compression is where it clips and distorts. There is no red light type clipping, it's just the wait it has been sounding.

I put new tubes in yesterday, the Mullard long plates which apart from what is going on right now sound good. Could it be the trimpot, I don't know. Hoping for a solution from the experts :)
Logged
Guitars: Fernandes ST 40, FST 125, Fernandes TEJ LTD ED and a Vortex. Chapman ML3 Pro Modern.

ADA MP1, ENGL E530, ENGL 840/50 Power amp, Carvin X100B, 2X12 cab.

Harley Hexxe

  • Superhero Member
  • ******
  • Offline Offline
  • Posts: 1168
Re: Chorus issues.
« Reply #1 on: Time Format »

Hey Richie,

    Did you try plugging in your guitar cable into the other jack to see if it still drops the volume?

    I don't believe the Chorus issue is with the trimpot, it sounds more like an op-amp, but I'm only guessing at it. MJMP might have a better idea where the issue could be.

      Harley 8)
Logged
Cool is a rule, and Creativity is KING!

MarshallJMP

  • Superhero Member
  • ******
  • Offline Offline
  • Posts: 3713
    • marshalljmpmodshop.net
Re: Chorus issues.
« Reply #2 on: Time Format »

Hey Richie, can you send me a soundclip?
Logged

Richie_B

  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 67
Re: Chorus issues.
« Reply #3 on: Time Format »

Hey Harley, The rear jack has never worked, I'll have a go at repairing it one day. MJMP, Ive attached a clip of the issue. Sorry about the quality, recorded it on my phone.
Logged
Guitars: Fernandes ST 40, FST 125, Fernandes TEJ LTD ED and a Vortex. Chapman ML3 Pro Modern.

ADA MP1, ENGL E530, ENGL 840/50 Power amp, Carvin X100B, 2X12 cab.

MarshallJMP

  • Superhero Member
  • ******
  • Offline Offline
  • Posts: 3713
    • marshalljmpmodshop.net
Re: Chorus issues.
« Reply #4 on: Time Format »

The trimpot of the chorus bias should be set at around 11 o'clock, is that the case?
Logged

Richie_B

  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 67
Re: Chorus issues.
« Reply #5 on: Time Format »

I just went and checked, I think I had set it before. It looks pretty close to 11 o'clock. Here's a pic just to be sure.
Logged
Guitars: Fernandes ST 40, FST 125, Fernandes TEJ LTD ED and a Vortex. Chapman ML3 Pro Modern.

ADA MP1, ENGL E530, ENGL 840/50 Power amp, Carvin X100B, 2X12 cab.

MarshallJMP

  • Superhero Member
  • ******
  • Offline Offline
  • Posts: 3713
    • marshalljmpmodshop.net
Re: Chorus issues.
« Reply #6 on: Time Format »

try to turn it a few times and set it back to it's original setting. Just to make sure it's not a bad contact in the pot.
Logged

Richie_B

  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 67
Re: Chorus issues.
« Reply #7 on: Time Format »

Ok, will give it a try now. Just to be sure, its the trim pot on the far right. What IDid notice while i was in there was that the trimpot on the top left was turned down, i havent touched it. Other pictures ive seen have it up a bit. Finally is it safe to adjust while the unit is on? Cheers.
Logged
Guitars: Fernandes ST 40, FST 125, Fernandes TEJ LTD ED and a Vortex. Chapman ML3 Pro Modern.

ADA MP1, ENGL E530, ENGL 840/50 Power amp, Carvin X100B, 2X12 cab.

MarshallJMP

  • Superhero Member
  • ******
  • Offline Offline
  • Posts: 3713
    • marshalljmpmodshop.net
Re: Chorus issues.
« Reply #8 on: Time Format »

yes you can turn it with the unit on. Just be careful
Logged

Richie_B

  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 67
Re: Chorus issues.
« Reply #9 on: Time Format »

I turned the pot a few times then reset it. Am still having the same issue. turning it to the right, turns the chorus off, to the left give more break up.
Logged
Guitars: Fernandes ST 40, FST 125, Fernandes TEJ LTD ED and a Vortex. Chapman ML3 Pro Modern.

ADA MP1, ENGL E530, ENGL 840/50 Power amp, Carvin X100B, 2X12 cab.

MarshallJMP

  • Superhero Member
  • ******
  • Offline Offline
  • Posts: 3713
    • marshalljmpmodshop.net
Re: Chorus issues.
« Reply #10 on: Time Format »

So when turning it you hear a difference?
Logged

Richie_B

  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 67
Re: Chorus issues.
« Reply #11 on: Time Format »

Yeah when i turn the trimpot to the right, the sound is clean. At around 1to 2 o'clock and onwards its a clean sound, no effect.
Logged
Guitars: Fernandes ST 40, FST 125, Fernandes TEJ LTD ED and a Vortex. Chapman ML3 Pro Modern.

ADA MP1, ENGL E530, ENGL 840/50 Power amp, Carvin X100B, 2X12 cab.

van Sinn

  • Hero Member
  • *****
  • Offline Offline
  • Posts: 549
  • Know Thy Law
Re: Chorus issues.
« Reply #12 on: Time Format »

The clip sounds to me like it's the active electronics, not a defect trimpot.
Richie's comments doesn't indicate scratching sounds produced by the trimmer itself, when changing it's viper position; but merely that the intensity of the cracking goes up in one direction, and goes down in the other direction.
Thus, I - cautiously - conclude it's likely the associated electronics being at fault.

@Richie: try spaying the opamp and bucket brigade delay chip, i.e., the near-by chips, with cold spray when you have signal on, and report if/how this changes the cracking.
Logged

MarshallJMP

  • Superhero Member
  • ******
  • Offline Offline
  • Posts: 3713
    • marshalljmpmodshop.net
Re: Chorus issues.
« Reply #13 on: Time Format »

So if I understand correctly,after 2 o'clock the sound is clean but no chorus effect, lower the sound distorts and no effect?
Logged

Richie_B

  • Jr. Member
  • **
  • Offline Offline
  • Posts: 67
Re: Chorus issues.
« Reply #14 on: Time Format »

There's an update. After again adjusting the trimpot I've found that between 10 o'clock and a fraction after 12 o'clock is where the noise happens. Anywhere from all the way to the left to just before 10 and anywhere from just after 12 to all the way right is clear but still no chorus affect. I'm pretty much flying blind here but want to understand what it is and how to fix it.
« Last Edit: Time Format by Richie_B »
Logged
Guitars: Fernandes ST 40, FST 125, Fernandes TEJ LTD ED and a Vortex. Chapman ML3 Pro Modern.

ADA MP1, ENGL E530, ENGL 840/50 Power amp, Carvin X100B, 2X12 cab.
Pages: [1] 2 3 ... 6   Go Up